Facilitati acordare credit ipotecar

De ce un credit ipotecar rapid este mai avantajos decat unul fara garantii, desi nu este deloc la fel de facil la acordare? Motivele sunt simple iar avantajele sunt cu adevarat deosebite.

In primul rand, exista doua tipuri de credite ipotecare, fiecare dintre ele cu avantaje si cu dezavataje. Le vom trata in continuare prin prisma urgentei: care sunt cele mai rapide, si de ce ar merita cateva zile de asteptare in plus fara de un imprumut rapid fara garantii.

Credite ipotecare cu destinatie imobiliara

Prin destinatie imobiliara se intelege strict achizitia unui imobil. Imobil inseamna teren, cladire, aparament sau casa. Alte proprieati, indiferent de valoarea lor (cum ar fi de pilda autoturismul), raman incadrate legal in categoria bunurilor mobile, si nu pot face obiectul unei ipoteci. Asta nu inseamna ca nu se poate garanta cu un autoturism, ci doar ca nu ar fi un credit ipotecar. Adica, desi ar beneficia de anumite avantaje in fata unuia negarantat, nu ar avea deloc aceleasi avantaje ca la o ipoteca.

Cel mai important aspect al unui credit imobilar cu ipoteca il constituie durata acestuia. Daca un credit nevoi personale – chiar si ipotecar, nu poate avea o durata mai mare de 5 ani, cele imobiliare pot merge pana la 25, 30 sau chiar 35 de ani. Exista desigur o categorie aparte de exceptii – imprumuturile pentru nevoi personale pe 10 ani, dar acestea sunt tratate separat.

De asemenea, dobanzile la aceste credite sunt mult mai mici decat la cele de nevoi personale, pentru ca garantia imobiliara (ipoteca) are o valoare foarte mare de siguranta, scazand astfel masiv riscul de nerecuperare a debitelor.

Ce este un credit ipotecar rapid pentru nevoi personale?

Pana acum mai putin de 10 ani, se puteau acorda si credite pentru consum sau nevoi personale pe drate mari de timp, adica 10 ani, 20 de ani etc. Multe dintre acestea era acordate cu garantie ipotecara. In foarte multe situatii, creditul de nevoi personale era de fapt al doilea acordat – pe langa cel imobiliar.

credit ipotecar rapidCa exemplu, cumparati un apartament cu credit ipotecar, aducand 15% avans. Pentru restul cheltuielilor (renvare, mobilier si dotari), se incheia un al doilea credit, ipotecar de nevoi personale. Acesta se limita in suma la o valoare care sa nu depaseasca cei 15% neacoperiti prin imprumutul de achizitie. De obicei, si acest al doilea credit se acorda pe aceeasi durata ca cel principal. Desi acum nu se mai poate erge pe acele durate in timp, maximul fiind de 5 ani, practica ramane in picioare.

Acesta este cel mai intalnit credit ipotecar rapid. De ce? Pentru ca toate actele sunt facute si verificate la banca. Imobilul este deja expertizat de catre banca. Actele locuintei sunt deja trecute printr-un notar acceptat de catre banca. Deci totul este in regula, iar actele dureaza cat sa iasa la imprimanta si sa le semnati. Ca o paranteza, acesta este probabil creditul ipotecar rapid pentru nevoi personale cu cea mai buna dobanda.

Celelalte tipuri de credite rapide cu ipoteca functioneaza la fel, doar ca se adauga durata normala de verificare a proprietatii. Concret, este nevoie de o expertiza a imobilului si de trecut actele printr-un notar. In functie de banca si de perioada, totul poate dura intre 2 si 14 zile.

Dar acum avem cu adevarat acces la credit rapid bancar online, de ce ati accepta o varianta in care asteptati zile intregi, daca nu si saptamani? Simplu: dobanda. Dobanda la un credit ipotecar rapid sau clasic, poate fi mai mica chiar si decat jumatate din cea la un imprumut negarantat pentru nevoi personal sau consum – la aceeasi banca adica.

Dezavantajele unui credit ipotecar rapid pentru nevoi personale

Aparent, cel mai mare dezavantaj in constituie riscul de a pierde imobilul cu care ati garantat. Gresita abordare, il puteti pierde si daca nu ati garantat cu el, si nu ati mai achitat ratele. Atat doar ca in cazul ipotecii, procedura este mai rapida. La fl de adevarat, in cazul creditului fara garantii, executareaq contractului poate ajunge la o societate specializata in recuperari, si nu stim care e varianta de evitat mai tare.

Dar sa nu ne mai gandim la riscuri, mai bine sa fim siguri ca platim intotdeauna ratele la timp si intregi. Astfel, totul va fi bine.

Deci cum am spus mai sus, principalul inconvenient este ca un credit ipotecar rapid nu este deloc la fel de rapid ca unul fara garantii. Dar este mult mai ieftin, sa nu uitam asta. Daca va confruntati cu situatii neprevazute si cu caracter de urgenta, orice solutie este de inteles. Daca insa va pregatiti de o renovare, de remobilarea casei, sau de achizitia unor dotari costisitoare, atunci costul ar putea sa primeze.

Acest articol a fost citit de 324 vizitatori.


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551