Credite nevoi personale pe 10 ani

Doar aici afli cum și de unde poți obține un credit nevoi personale 10 ani: Refinanțare credite pe 10 ani – Credite pentru locuință pe 10 ani – Credite pentru nevoi medicale sau pentru studii pe 10 ani = Credit nevoi personale fară ipoteca 10 ani.

Modalitati credit nevoi personale 10 ani

Prezentăm în acest material modalitățile prin care un credit nou de nevoi personale poate fi acordat persoanelor fizice pe o perioada mai lungă de cei 5 ani legali. Până de curând prezentam trei moduri. Acestea trei se refereau la obținerea unui credit nevoi personale fară ipotecă 10 ani.

Update nov 2020: Cele trei modalități au devenit patru! Detalii la finele acestui articol – secțiunea “Program Investește în tine”.

Revenim la text. De aproape 10 ani niciun credit de consum nu mai poate avea o durată mai mare de cinci ani, indiferent de un nivel dat de sumă maximă. Prin credit de consum se înțelege contractul de credit – un credit nevoi personale, acordat de către bănci, în valoarea dorită dar respectând ceintele legate de gradul maxim de îndatorare. Creditele ipotecare au alte condiții și se pot acorda cu durate de până la 25, 30 sau chiar 35 de ani.

Adică orice credit al persoanelor fizice cu alt scop decât achiziția unui imobil. Imobil înseamnă clădire, locuință sau teren. Aceasta este regula, clar și fară echivoc, exista însă și excepții!

Care sunt excepțiile de la regulă, adică în ce situații poți obține un credit nevoi personale pe 10 ani? Să luam la rând situațiile, în număr de trei (dar reamintim Update-ul care va avea aplicabilitate în 2021 – există și o a patra modalitate). Toate cele 3 se referă la obținerea unui credit nevoi personale fară ipoteca, indiferent de valoarea totală, dar care îți oferă termenul de 10 ani:

Refinanțare 10 ani – Cum obții un credit nevoi personale pe 10 ani

Creditele de nevoi personale obținute înainte de octombrie 2011, în cazul în care perioada inițială a fost foarte lungă (contabil = sold mai mare de 0 lei), se pot refinanța prin credite noi pentru perioade mai mari – maxim 10 ani. Această refinanțare, indiferent de valoarea creditului, nu dă voie să se suplimenteze suma, și sunt deseori limitate la ofertele cu dobândă fixă. De ce aceste diferențieri doar pentru refinanțare la un credit nevoi personale 10 ani?

Pe de o parte se încearcă limitarea creditării neperformante – de aici limita generală de 5 ani. A nu se înțelege că scurtarea termenului maxim vă permită ca rata lunară să depășească limita maximă în funcție de nivelul venitului net, mai ales în cazurile de împrumut cu dobânda fixa. Pe de alta parte se încearcă ușurarea sarcinii celor care au luat asemenea credite înainte de criză.

Ne amintim cum se dădeau credite înainte de criză. Se acordau mult prea ușor și la dobânzi exagerat de mari. Acele credite, în general, aveau și multe alte condiții dezavantajoase pentru clienți. De aici extensia până la 10 ani a creditului nevoi personale de refinanțare.

Pentru locuință – Credit nevoi personale 10 ani pentru investiții locative

O categorie aparte a creditului de nevoi personale este cel cu destinație locativă. Intră aici investiții imobiliare, altele decât cele ipotecare pentru achiziție de imobile. Suma maximă – 30’000 euro, avans personal minim 40%, se cere dovada destinației.

Un exemplu tipic pentru aceste credite este facilitatea de economisire – creditare. Acest tip de contract se mai numește împrumutul Bauspar – credit nevoi personale 10 ani fară ipotecă cu destinație locativă sau imobiliară.

Avem de a face cu un domeniu reglementat, oferta nefiind la alegerea băncilor. Băncile generale nu pot deschide asemenea credite, fiind necesare bănci specializate: Banca pentru Locuințe. Poate fi contractat doar prin intermediul unui contract de economisire-creditare Bauspar (sursa: Raiffeisen Bank).

Sanatate si studii – Credit de nevoi personale pentru cheltuieli medicale sau studii pe 10 ani

Credit nevoi personale 10 ani

Studiile și problemele medicale sunt considerate a fi categorii speciale de nevoi, chiar dacă au aparent același tip de caracter personal ca și celelalte credite de consum. De ce se face o excepție în cazul acestora? Pentru că necesită un sprijin suplimentar, în special prin natura duratei mari a problemelor pe care le acoperă. De aceea, beneficiarii de studii sau de cheltuieli medicale beneficiază de facilitatea unui credit nevoi personale pe perioadă de până la 10 ani.

Și aici, la fel că la celelalte două exemple de mai sus, procedura prevede dovada destinației și cheltuirii corecte a fondurilor. Nu se poate lua un astfel de credit și apoi folosi pentru a cumpăra un iPhone. Atenție și la altceva: prin studii se înțelege o formă de învățământ definită prin Legea Educației, într-o unitate acreditată oficial. Tot așa, prin act medical se înțelege o procedură sau un tratament bine definit, aprobat de către comisiile de specialitate credite pentru tratamente medicale.

După cum vedeți, cazurile în care puteți apela la un credit de nevoi personale cu durată de până la 10 ani sunt puține și clar definite. Trebuie să facem o diferență clară între acestea și o alta categorie: creditul de nevoi personale cu ipoteca pe 10 ani. De asemenea, acest credit pe 10 ani nu este “la liber” pentru oricine indiferent de situație. De aceea, vă recomandăm să nu vă faceți prea repede planuri pentru un asemenea împrumut.

Ne oprim aici pentru a face o mică paranteză: refinantarile de acest tip pot de multe ori să implice un commision de analiză, care poate fi fix sau procentual din sold. Cum suma poate fi una semnificativă uneori, când alegeți banca căutați un număr de telefon sau o adresă de e mail, și puneți această întrebare.

Nu uitați, când ne referim la credite nevoi personale cu durata de până la 10 ani, vorbim de fapt de cele cu o durata mai mare de 5 ani. Credite cu perioade de până în 5 ani maxim sunt acordate fară vreo restricție legată de destinație. De asemenea, creditele de până la 10 ani nu sunt obligatoriu de fix 10 ani, ci doar mai lungi de cei 5 ani. Pot fi 6 ani, 7 ani, 8 ani… alegerea vă aparține.

De reținut este că procedurile pentru creditele de studii și de cheltuieli medicale sunt foarte complicate, iar facilitățile Bauspar și cele de Creditare-Economisire presupun perioade lungi înainte de a putea primi un împrumut, așa că cel mai utilizat credit nevoi personale pe 10 ani rămâne cel de refinanțare a creditelor contractate înainte de octombrie 2011.

Credit nevoi nevoi personale fara ipoteca 10 ani

Dintre cele trei categorii de mai sus, două au deschidere și în ofertele societăților nebancare. Numai una (a doua), poate fi acoperită doar de către sistemul bancar, IFN-urile neavand voie să facă asemenea oferte.

Întorcându-ne la categoria strict bancară, atenționăm: băncile de economisire-creditare sunt puține și cu caracter special. Un exemplu este Raiffeisen Banca pentru Locuinte, care nu este acelasi lucru cu Raiffeisen Bank. Sigur, este vorba doar de același acționariat în principiu, probabil și de structuri comune, dar ca instituție, ca formă legală de înregstrare, sunt entități diferite. La fel și celălalt mare exemplu din domeniu, respectiv BCR Banca pentru Locuinte – care nu este BCR.

Facem aceste mențiuni pentru a vă ajuta să nu pierdeți timp: degeaba veți caută un credit nevoi personale pe 10 ani la Raiffeisen sau la BCR pentru destinații locative. Sau pentru a cere un credit de studii sau unul medical. Pentru sistemele de economisire-creditare condițiile sunt cu totul altele, de accea am și inserat în paragraful anterior link-uri către băncile pentru locuințe cele mai reprezentative. Puteți însă merge acolo că să refinanțați un credit nevoi personale pe termen lung contractat înainte de octombrie 2011.

Ne oprim pentru moment să intram în detalii despre creditele medicale sau cele pentru studii – concret acel sistem de credit nevoi personale 10 ani din a treia categorie prezentată mai sus – vom pregăti un articol separat în acest sens, pentru că domeniul este cu totul aparte.

Ce banca refinanteaza pe 10 ani in 2021?

 • Banca Transilvania (se poate aplica online prin ofertele Practic BT)
 • BRD Societe Generale
 • BCR – Banca Comerciala Romana (100% online prin “George Credit”)
 • Raiffeisen
 • ING Bank
 • Aplhpa Bank (Aplha all in 1 Refinantare – inclusiv cu aplicarea online prin internet banking)
 • Unicredit – vezi oferta creditelor pentru persoane fizice

Lista poate fi mai lungă, dar dacă vă uitați cu atenție, observați că am selectat cele mai importante banci care au în ofertă produsul Credit Nevoi Personale 10 ani.

Concluzii: refinantare credite pe 10 ani

Pentru a avea șanse la aprobare pentru refinanțare credite pe 10 ani, trebuie să pregătiți foarte bine cererea către bancă. Cum am tot menționat, un credit cu caracter personal poate avea maxim 5 ani, cu câteva excepții însă. Cererea voastră, pe lângă necesitatea de a dovedi că vă încadrați într-una din cerințele de extensie pentru un credit 10 ani, trebuie să respecte și alte cerințe – multe dintre ele nescrise:

 • în valoarea cererii de refinanțare a creditului trebuie să se includă doar valoare totală rămasă de achitat din contractul de credit pe care îl refinantati;
 • rata lunară trebuie să respecte condițiile generale de creditare pentru orice credit de nevoi personale;
 • limita maximă a ratei lunare, chiar și în cazul unei cereri de refinanțare credite pe 10 ani, se stabilește tot în funcție de venitul lunar net, adică 40% la creditele în lei, și mult mai mică la cele în Euro sau alte valute;
 • dacă știi că ești înscris în Biroul de Credit, asigură-te mai întâi că ai achitat toate restanțele, la zi – să nu mai existe rate credite restante;
 • este bine să pregătești o adeverință de venit (sau orice alte documente de venit, gen drepturi de autor, profesii liberale), precum și cele mai recente facturi utilități;
 • dacă ai un cont de economii, pregătește un extras de cont – bancile pot să țină seama și de așa ceva înainte să acorde creditul;
 • dacă ai deja o asigurare de viață, poți să o iei în calcul pentru a micșora costurile la creditul nou (va trebui modificat beneficiarul);
 • atenție la comisionul de analiză: mai ales când refinantezi credite, trebuie să ai grijă să cauți banca care îți oferă comision de analiza dosar în cuantum de 0 lei sau foarte mic;
 • înainte de a trece la fapte, utilizează un calculator rate, pentru că atunci când vei obține creditul nu îți va mai sta mintea la așa ceva, și riști să te arzi rău;
 • nu ezita niciodată să apelezi banca la un număr de telefon sau adresă de e mail, pentru a cere detalii suplimentare și pentru a confirma datele pe care le-ai cules deja;

Credit pe 10 ani prin “Programul Investește în tine”

Programul „INVESTEȘTE ÎN TINE” va fi operațional în anul 2021. La bază, este un Program al Guvernului României, având ca modalitate acordarea de credite pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care urmează o formă de educație acreditată (învățământ sau de cursuri de specialitate autorizate de către unul dintre ministerele de resort).

Creditul poate fi acordat pe maxim de 10 ani. Dacă acordarea acestui credit de refinanțare include o perioadă de grație (perioade fără rate sau rate fără dobândă), aceasta trebuie să fie inclusă în durata maximă de 10 ani.

Ce este de fapt acest program? În linii mari, este echivalentul creditelor de studii atât de des întâlnite în filmele americane, dar pe care la noi nu prea le acrodă nimeni. De ce este nevoie pentru acestea de o durată atât de mare? De ce nu ajung cei 5 ani? Simplu – pentru ca un tânăr sa poată ajunge în poziția de a avea bani pentru plata ratelor, trebuie mai întâi să termine școala. Chiar și dupa aceea, găsirea unui loc de muncă stabil poate dura. De aceea a aparut acest program, și de aceea am și făcut mențiunea perioadei de grație.

De unde se pot obține aceste credite. Băncile partenere pentru acest tip de credit nevoi personale 10 ani sunt deocamdată două – CEC Bank și Banca Transilvania. Mai multe detalii puteți obține prin intermediul FNGCIMM – Investeste in tine pentru a vedea care sunt serviciile bancare bacare la care ți se facilitează accesul.

Ce oferă statul? Se subvenționează dobânda? Nu, nu așa ceva. Dar statul oferă ceva esențial – garanțiile. Garantia emisa de FNGCIMM in numele si in contul statului acopera până la 80% din valoarea creditului. e înseamnă aceasta? În primul rând, în lipsa unor venituri proprii, doar garanțiile ar face o bancă să aprobe creditul, mai ales pe o perioada atât de lunga, de până la 10 ani. În al doilea rând, prezența garanțiilor sigure permite bancii sa meargă pe o dobândă minima.

Acest articol a fost citit de 11,511 vizitatori.


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551