Credit Prima Casa | program la zi

Daca te-ai hotarat sa ai in sfarsit locul tau pentru prima data, cea mai buna solutie ramane si anul acesta un Credit Prima Casa.

Programul Prima Casa implineste anul acesta 10 ani, timp in care au fost aprobate in jur de 200 de mii de dosare. In jur de 200 de mii de tinere familii au acum o casa a lor (apartament, casa etc) pe baza programului Prima Casa.

De ce este acest program atat de special si de atractiv? Pentru ca achizitia locuintei se face in general in conditii mult mai avantajoase decat cele ale creditelor bancare imobliare. In primul rand, 80% din credit este garantat de catre stat. In al doilea rand, se stabilesc niveluri si conditii de dobanda preferentiale. Daca ar fi sa comparam cu alte tipuri de credite, o situatie atat de avantajoasa mai gasim doar la un credit nevoi personale fara ipoteca 10 ani.

Avantajele unui Credit Prima Casa

Garantia de stat

Ce inseamna garantia de stat la un credit Prima Casa? Inseamna multe, dar pentru client, de baza ramane faptul ca din acest motiv, avansul pe care trebuie sa il aduca este de numai 5% din valoarea locuintei cumparate. O exceptie este cazul in care locuinta costa mai mult decat plafonul maxim al programului – respectiv 60.000 euro. Concret, daca un apartament costa 70.000 euro, avansul este de 13.000 euro, insemnand: 5% din plafonul de 60.000 euro (3.000 euro), si diferenta pana la 70.000 euro (inca 10.000 euro adica).

O alta exceptie este cea a locuintelor noi cumparate prin credit Prima Casa, unde valoarea maxima garantata este de 70.000 euro. In exemplul de aici, daca locuinta de 70.000 euro de care vorbeam este nou construita, avansul va fi de numai 3.500 euro (5% din 70.000).

Dobanda preferentiala

Credit Prima CasaMai departe, ce inseamna nivel si conditii preferentiale de dobanda? Inseamna ca prin program, la un credit Prima Casa, dobanda este definita din start ca variabila, la valoarea de ROBOR 3M + 2%. De exemplu, pe piata acum, cel mai ieftin credit bancar ipotecar posibil, are o dobanda de ROBOR 3M + 2.2%, la un avans minim de 15% si conditii de venit foarte stricte.

Pentru a nu incarca spatiul acestui articol, daca doriti mai multe detalii despre calculele dobanzilor mergeti la calcul rate credit prima casa (se deschide in fereastra noua, puteti continua lectura de aici si merge acolo la sfarsit).

Pentru ca am deschis subiectul dobanzii, este neaparat nevoie sa ne oprim asupra unui aspect: ce inseamna dobanda variabila? Ca vorbim de un credit Prima Casa, de unul bancar ipotecar clasic, sau de orice fel de alt imprumut, bancar sau chiar nebancar, dobanda poate fi doar de doua feluri: fixa sau variabila. De aproape 10 ani, dobada variabila nu mai este stabilita la latitudina bancii, ci printr-o formula clara, inscrisa de la inceput in contract si de neschimbat fara acordul partilor: un indice bancar oficial (ROBOR 3M, ROBOR 6M, EURIBOR, LIBOR etc), plus marja fixa a bancii.

In cazul pe care discutam aici, elementul variabil din dobanda la Prima Casa este “ROBOR 3M” (adica indicele ROBOR la 3 luni, calculat si publicat oficial de catre BNR), iar cel fix este marja bancii – care nu poate fi mai mare de 2%.

Credite Prima Casa in 2019

Aprobarea programului

Va continua oare programul si anul acesta? Da, stim deja ca da. Printr-un document publicat de catre Ministerul Finantelor in decembrie anul trecut, se specifica ca programul Prima Casa va contiua si in 2019, si ca va avea acelasi nivel general de garatare, de 2 miliarde lei. la acest volum, se pot aproba cel putin 7.500 dosare, dar comparand cu anul trecut, cand plafonul a fost identic, remarcam ca s-au aprobat aproape 18.000 dosare si s-au acordat inca cca 6.500 promisiuni de garantare.

Cum aplici pentru credit Prima Casa

Fiecare banca inscrisa in program iti va prezenta conditiile si modalitatile de a te inscrie si de a obtine aprobarea dosarului. Dar inainte de a merge la banci, cel mai bine este sa analziati pe scurt conditiile asa cum sunt ele stabilite prin lege, ca sa stiti apoi sa comparati si sa alegeti oferta cea mai buna (detalii pe larg la Fondul National de Garantare a Creditelor):

a. Descriere program Prima Casa;

b. Plafoanele maxime ale garantiilor individuale (detaliat pe locuinte noi, locuinte vechi sau constructie);

c. Conditii eligibilitate;

d. Documente necesare, defalcat pe:

– Locuinta noua;

– Locuinta veche;

– Constructie;

e. Intrebari frecvente.

Dezavantajele programului Prima Casa

Primul dezavantaj este durata putin mai mare de procesare a dosarului. Daca la o banca cu respect pentru client, in cazul unui credit bancar ipotecar – daca dosarul este in regula de la inceput, durata pana la aprobare poate fi in jur de 10 zile, in cazul Prima Casa analiza dosarului, de la primul drum in banca si pana totul e gata, poate fi mai mare. Asta inseamna ca atunci cand gasiti oferta de locuinta care va convine, trebuie sa va asigurati ca proprietarul stie ca este vorba de finantare prin Prima Casa, si in precontract va trebui sa accepte o perioada decenta pana la plata (macar 30 de zile).

Al doilea dezavantaj este ca, in primii 5 ani de la semnarea contractului, sunt anumite lucruri pe care nu le puteti face decat cu dubla aprobare, de la banca finantatoare si de la Ministerului Finantelor Publice – Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica. Aici intra instrainarea, inchirierea, deschiderea unui sediu de firma etc. Si in cazul unui credit bancar ipotecar clasic aveti asemenea obligatii, dar acolo e nevoie doar de acordul bancii.

 

 

 

 

Acest articol a fost citit de 137 vizitatori.


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551