Cum obtii un credit cu buletinul

Multi se reped la ofertele “credit cu buletinul”, crezand ca vor primi pe loc un imprumut chiar daca nu au salariu sau pensie. Dar stiu ei care este adevarul?

In urma cu nici 15 ani eram in plin scandal al creditelor nebancare acordate doar cu buletinul. Acum institutiile nebancare se bat in oferte cu bancile – chiar cu cele mari, pe asemenea criterii. Avem banci care deja aproba si vireaza banii imprumutului in aceeasi zi, fara adeverinta de venit, fara contract de munca prezentat. La IFN-uri cele mai rapide oferte sunt cele in care ti se vireaza banii in cont in 15 minute de la completarea online a cererii.

Oferte la banca?

Cum au ajuns bancile sa imite IFN-urile?

In scopul fluidizarii pietei de credite nevoi personale, achizitii casnice sau consum, o mare parte dintre banci (pe langa IFN-uri, care o faceau de mult) au inceput sa acorde credit cu buletinul. Nu va lasati pacaliti insa de titulatura: veniturile vor fi verificate oricum, prin acces direct la baza de date a ANAF. E cam acelasi lucru ca inainte, doar ca nu veti mai pierde zile si zile alergand dupa acte si asteptand aprobarea.

In tara noastra buletinul de identitate (cartea de identitate, mai nou) este necesar pentru absolut orice operatiune financiara, dovedind atat cetatenia, cat mai ales rezidenta. Vestea buna insa este ca acest buletin incepe sa fie cam singurul document solicitat pentru obtinerea unui credit pentru nevoi personale, chiar si de la banci.

Imprumuturile urgente doar cu buletinul sunt acordate acum si de catre banci, si de catre IFN-uri, fara clauze ascunse sau capcane. Functioneaza la fel pentru pensionari si pentru angajati. Pentru cei care pot dovedi orice alte forme legale de venituri, in afara de salariu sau pensie, procedura ramane cea a depunerii dosarului si a verificarii pe hartie a acestuia.

De ce veniturile din chirii, drepturi de autor, dividende sau din orice alte activitati independente nu beneficiaza de aceleasi criterii ca cele din salarii si pensii? De ce cei cu asemenea tip de venit nu pot obtine creditul doar cu buletinul? Simpla problema de “logistica” fiscala. Salariile si pensiile sunt declarate de catre platitor in fiecare luna catre ANAF. Pentru acest tip de venit impozitul se retine la sursa si se vireaza de catre platitor, la fiecare plata, catre bugetul de stat.

Ce este un credit cu buletinul?

Cum se verifica veniturile solicitantilor de credit?

Pentru salariati si pentru pensionari este foarte simplu: in fiecare luna, platile sunt declarate de catre platitor direct la ANAF. Mai complicat este cu celelalte categorii de solicitanti – ne referim la cei care au venituri obtinute legal, altele decat cele din salarii, pensii si indemnizatii. Am tratat deja partial acest subiect in alt articol, “Credite pentru cei fara venit din salarii“. Aici vom intra insa in aspectele tehnice ale doveditii veniturilor de catre acestia.

Veniturile din activitati independente se declara de catre cel care le castiga, in general o singura data pentru tot anul, in anul urmator. Declaratiile fiscale pe activitati independente se proceseaza mult mai tarziu, plata impozitelor datorate se face si mai tarziu, iar procesarea acestor plati.. cine mai stie cand.

Cu alte cuvinte, daca esti salariat, iei salariul pe 30 ale lunii. Pana pe 25 ale lunii urmatoare angajatorul depune declaratiile fiscale si face plata. Acestea se inregistreaza rapid. Cum toate platile care te privesc se leaga de CNP, in baza de date a ANAF va aparea in mai putin de o luna faptul ca ai primit un salariu. Iar banca asta doreste sa stie.

Ati inteles deja, pentru activitati independente, veniturile din luna asta se vor vedea la ANAF abia peste vreun an sau doi. Deci daca doriti credit doar cu buletinul, nu se poate. Dar asta nu inseamna ca aveti interzis la imprumuturi, bancare si mai ales, nebancare, ci ca trebuie sa completati un dosar care sa contina dovada veniturilor. Desigur, multe din acte se pot depune acum rapid online, extrase bancare de cont, copii de pe acte etc.

Cine poate primi imprumut?

Cine poate de fapt sa obtina un credit prezentand doar cartea de identitate si semnand cererea? Cine se poate califica pentru un credit de acest fel, si mai ales, cum se poate obtine concret?

Scoti buletinul pe o masa si ii faci o poza cu telefonul. Poza astfel rezultata o incarci in formularul de cereri credit de la orice IFN, si gata – asa se solicita un imprumut doar cu buletinul. Dar la aceste credite cu buletinul se mai solicita si alte acte? In general, se mai cere si un extras de cont de unde aveti cardul personal. Extrasul il scoti fie din aplicatia de internet banking a bancii – daca ai asa ceva, sau pe email, daca rogi functionara bancii sa te ajute.

Cel mai ieftin imprumut urgent doar cu buletinul il vei gasi la cateva banci (ING, Banca Transilvania etc), dar pentru arobarea acestora tot trebuie indeplinite toate criteriile BNR (venituri legale, situtaie curata in Biroul de Credit). Diferenta este ca nu mai trebuie sa alergi tu cu actele. Din pacate, aceasta optiune – in cazul bancilor, este valabila doar in cazul in care esti angajat cu forme legale. Pentru orice alte forme de venituri, la aceste banci, tot va trebui sa aduci adeverinta de venit.

Cine si cum acorda credite fara adeverinta

Desi daca va luati dupa stiri sau dupa povesti, anii 2006-2007-2008 au fost apogeul creditului doar cu buletinul, sa stiti ca este adevarat doar dintr-un punct de vedere: numarul foarte mare de imprumuturi acordate in acea perioada – bani dati de IFN-uri pentru orice, oricand si oricum.

Din alte puncte de vedere insa, abia de anul acesta, din 2019, se poate vorbi cu adevarat de credite real si corect doar cu buletinul, pentru ca acum, spre deosebire de anii ‘de aur’, la anumite institutii financiare nebancare nu se mai cere absolut nimic altceva (nici macar factura de utilitati, fluturas sau extrax de cont).

In general insa, din numarul din ce in ce mai mare de IFN-uri care acorda credit rapid doar cu buletinul, majoritatea cer totusi cate ceva in plus fata de simplul act de identitate. Spre exemplu:

 • ExtraSimplu (IFN Extra Finance): buletinul de identitate si un extras de cont (totul online);
 • TeleCredit: la fel, cartea de identitate si un extras de cont pe cel putin 30 de zile;
 • Simplu Credit: buletinul si extras de cont pe cel putin 3 luni;
 • Viva Credit: doar buletinul, dar la nevoie se pot cere si alte documente. Daca esi la primul imprumut de la Viva, asteapta-te sa fie nevoie si de alte documente..

Cum spuneam insa, exista IFN-uri la care nu se cere absolut nimic in plus:

 • Ferratum: completezi cererea online, si dupa ce se aproba mergi la orice unitate CEC Bank cu buletinul si ridici suma imprumutata;
 • Credius: fie online, fie direct in magazin, doar cu buletinul si atat, aprobare in maxim 60 de minute.

Deci, pe scurt. Chiar daca esti salariat, si chiar daca esti angajat cu tot salariul in cartea de munca, obtinerea unei adeverinte de salariu de la angajator poate dura foarte mult, iar cand esti grabit din cauza unei urgente, nu iti poti permite sa astepti atat. Asa ca incepi sa cauti ceea ce te ajuta cu adevarat: un credit ultra rapid, acordat fara acte, fara adeverinta, doar cu buletinul si cel mult un drum la IFN sau la bancomat.

Riscuri?

Ce se intampla cu cei care nu mai achita ratele?

Ce este de fapt "doar cu buletinul"Ne intoarcem in timp, din nou. O data ca niciodata, te duceai la orice magazin mai mare, la cumparaturi. Era de ajuns sa ai la tine buletinul si o factura de utilitati (curent, gaze, telefon). Factura o foloseau ca sa verifice daca stai cu adevarat unde spui. Despre venituri, pe puneau sa completezi o declaratie. Ce faceau? Se uitau in baza de date de la Ministerul Finantelor, sa vada ca firma la care spui ca lucrezi exista si nu e in faliment, apoi dadeau un telefon, sa vorbeasca cu un sef, cu o contabila.

O groaza de “baieti destepti” in aranjament cu cate cineva care sa raspunda la un telefon si-au luat asa credite doar cu buletinul, in vremea aceea. Chiar daca ei castigau de fapt doar cativa lei, aranjau astfel sa poata lua credite. Pe acea vreme era oricum greu cu salariile in acte. Acum este altceva, deja se poate accesa relativ decent un credit chiar daca ai doar salariul minim pe economie.

Dar aceia, majoritatea, au avut mari surprize. Pentru ca au pacalit ei sistemul si au luat bani. Pentru ca au crezut ei ca daca nu au salariu, nu au pe ce sa puna poprire. Sau ca daca nu au pus garantii la imprumut, nu au ce sa le ia. Bancile si IFN-urile au dat asemenea “credite neperformante” pe mana celebrilor recuperatori legali de debite. Iar legea le dadea dreptul sa dea in judecata si sa execute orice proprietati si bunuri ale datornicilor, chiar si la un credit mic doar cu buletinul. Unii au sapat, altii nu. La noroc

Dar vremea aceea a trecut. Acum, “doar cu buletinul” inseamna ca tehnica in sfarsit ajuta: nu mai trebuie sa aduci tu acte. Dar venituri trebuie sa ai, angajat de ceva vreme trebuie sa fii. Nu mai merge sa aranjezi cu seful sa-ti dea salariu mare pe hartie 2 luni, ca sa arati adeverinta cu venit mare, sa primesti imprumut mare. La ANAF se vede ce venit ai luat cu adevarat, luna de luna, pe termen foarte lung. In plus, acum se verifica si Biroul de Credite. Daca ai facut vreo “buba” in ultimii 4 ani, adio credit la banci si chiar la multe IFN-uri.

Ce nu s-a schimbat insa: daca nu platesti ratele, la fel poti ajunge pe mana recuperatorilor, legal, care pot sa iti execute orice bunuri si proprietati, chiar daca nu ai depus garantii.

Teama de IFN-uri

Cat de mult din ce se vorbeste de rau despre creditele nebancare este adevarat? Si cat din ce se spune de bine este neadevarat?

Eu cred ca majoritatea oamenilor stiu deja mai bine ca acum 6-7 ani ce inseamna un imprumut, un credit. Foarte multi oameni au apelat in trecut la aceste credite rapide doar cu buletinul. Chiar si eu am apelat candva la una dintre IFN-uri pentru un asemenea imprumut, si recunosc cinstit, la acel moment nu stiam daca apelez la o banca, la un magazin, sau la o firma de alt fel. Pur si simplu, reclama era atat de multa, iar preturile acceptabile, toata lumea lua credite din acestea, asa ca nici nu m-am temut vreo secunda ca ceva ar putea sa mearga prost. Si asa este, totul a fost in regula.

Citesc pe multe forumuri oameni care se plang de IFN-uri. Dar cand te uiti mai bine, si vezi ca injura o firma de credit pentru ca i-a raportat la biroul de credit pentru o intarziere de 4 luni a ratei.. intelegi cat de subiectivi sunt oamenii. Daca la creditul meu actual, cel bancar, pentru apartament, am intarziat 31 de zile, am ajuns in biroul de credit automat, iar daca as intarzia vreodata mai mult de 3 luni, chiar si cu o singura zi, m-ar cauta imediat executorul judecatoresc.

Deci povestile cu IFN-uri sunt mai mult povesti. De fapt, povestile cu FN-urile mari si cunoscute. Cele de scara de bloc.. nu ma bag sa discut.

Si revenim la tema: cu ce este diferit un credit rapid nebancar doar cu buletinul, de un imprumut rapid? Cu nimic. Sunt doar doua denumiri, la fel de corecte, pentru acelasi lucru.

Circula multe articole in presa cum ca nu mai exista credite rapide doar cu buletinul. Gresit, exista chiar si mai multe, ca firme care acorda si tipuri de produse de creditare. Doar ca se acorda ceva mai putine imprumuturi. O data, asta se explica prin faptul ca a intervenit intre timp si concurenta bancilor, care au acordat si ele foarte multe imprumuturi usoare.

Pe de alta parte, IFN-urile, astazi, au mai multe modalitati de a verifica clientii inainte de a le acorda imprumutul, chiar daca e vorba de un credit rapid doar cu buletinul. Cand semnati cererea de imprumut, semnati si ca sunteti de acord ca institutia financiara nebancara sa faca orice verificari considera de cuviinta. Si credeti-ma: se fac verificari.

Oferte directe IFN

Credite pana la salariu, imprumuturi pe termen scurt si achizitii in rate prin IFN, acordare rapida, online, fara acte sau garantii:

1. TeleCredit IFN:

TeleCredit este un IFN – institutie financiara nebancara, care acorda imprumuturi in mod direct, fara intermediari. Creditele rapide TeleCredit au rata fixa, fara comisioane sau alte costuri ascunse. Dupa aprobarea creditului iti vireaza banii direct in cont. Cum documentele tale le incarci direct in aplicatie online, iar banii ii primesti direct pe card, inseamna ca nu ai de facut nici macar un drum! In cel mai scurt timp primesti raspunsul – pe email si prin SMS, iar un consultant TeleCredit te contacteaza rapid.

Documentele (actul de identitate si extrasul de cont) se incarca online la aplicatia de credit, in care iti creezi un cont personal (ca cel de email), in care vezi oricand stadiul cererii tale, dobanzile, scadenta la rata (cand trebuie sa achiti).

2. Extra Simplu doar cu buletinul – oferta de la Extra Finance IFN:

Creditul Extra Simplu pune la dispozitie o oferta flexibila si rapida de imprumut. Se acorda credite fara garantii, de pana la 2000 lei in cateva ore, cu doar doua documente: o copie dupa buletinul de identitate si o copie dupa extrasul de cont. Aprobarea este imediata, iar banii sunt virati chiar in aceeasi zi in contul tau bancar. ExtraSimplu este o solutie rapida de a obtine un credit pana la salariu – perioada scurta si sume mici, pentru nevoi urgente.

3. Creditele cu sau fara adeverinta (la alegere, diferenta constand in rata dobanzii aplicate) prin Credius IFN:

Credius IFN se numara printre destul de putinele institutii nebancare care ofera credite fara acte – doar cu buletinul. De fapt, foarte important de retinut, ofera imprumuturi in ambele modalitati, si tin cont de diferenta: poti obtine creditul doar cu buletinul, la o anumita dobanda, sau poti aduce adeverinta de salariu – si dobanda se reduce la aproape jumatate! In ambele moduri, imprumutul se acorda la fel de rapid – in 60 de minute.

4. Cel mai cunoscut imprumut rapid pana la salariu – Viva Credit:

Pentru a contracta un credit rapid Viva trebuie sa ai: varsta peste 21 ani, un venit stabil din salariu, pensie sau PFA si un cont bancar sau un card. Care sunt documentele necesare? Copii in format electronic dupa buldetinul de identitate si un extras de cont bancar complet pe ultima luna. La cerere, alte documente care pot dovedi bonitatea ta. Pe scurt: este de ajuns sa ai buletinuul de identitate si un cont la orice banca.

Update suplimentar 2019: Viva a lansat un nou produs de creditare, unul revolutionar data fiind istoria companiei: Viva Personal – imprumut nebancar in rate lunare (DAE incepand de la 77%!)

5. Imprumutul fulger doar cu buletinul 100% online la Ferratum Money:

Conceptul de credit cu buletinul nu este nou in Romania, el functionand cu succes in urma cu cativa ani in cadrul ofertelor bancare. Acest mod de a obtine un credit presupune faptul ca nu ai nevoie de niciun alt document pentru a solicita un credit, in afara de buletin. In conceptul grupului Ferratum, creditul cu buletinul inseamna rapiditate, eficienta, comoditate.

Pentru a obtine un imprumut rapid de la Ferratum nu trebuie decat sa intri link-ul de mai jos (atentie: varsta minima 24 ani, si o forma de venit), sa complezi formularul cu datele din buletin si vei afla imediat daca imprumutul este aprobat. Dupa ce completezi formularul si obtii aprobarea pentru imprumut, banii vor fi disponibili pentru tine in doar cateva ore lucratoare la orice sucursala CEC Bank din Romania.

6. Clasicul credit fara acte de la Simplu Credit IFN:

Simplu Credit – imprumuturi cu sume foarte mici, de pana la 500 de lei la primul credit, fara adeverinte sau garantii sau giranti si garanti – imprumutul pana la salariu perfect. Rapiditatea in acordarea banilor este atuu-ul esential al Simplu Credit, dar conteaza foarte mult si faptul ca acest IFN trateaza corect si transparent toate cererile de imprumut primite.

Bancile care acorda credite fara adeverinta

Principalele banci care acorda deja imprumuturi in sistem nou, respectiv fara a se mai solicita adeverintele de venit, sunt:

 • ING Bank
 • Banca Transilvania
 • Banca Romaneasca
 • Raiffeisen
 • BRD
 • Patria Bank
 • Alpha Bank
 • BCR
 • Idea Bank
 • CEC Bank

La toate aceste banci se pot solicita credite (in general pentru nevoi personale) cu simpla prezentare la ghiseu cu cu un document de identitate, iar aprobarea se petrece in cel mult 24 de ore. Vom reveni cu adaugiri de cate ori o noua banca se alatura acestei liste.

Acest articol a fost citit de 200 vizitatori.


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551