Datoria publica – cum ne afecteaza

Datoria publica este un instrument foarte important de buna functionare a unui stat. Cum sta Romania la acest aspect, care sunt pericolele si cum ne pot afecta acestea?

Datoria publica reprezinta valoarea totala a angajamentelor statului, inclusiv cheltuielile generate de acestea. Datoria publica totala reprezinta totalitatea obligatiilor pecuniare ale statului (guvern, institutii publice, financiare, unitati administrativ-teritoriale) la un moment dat, rezultate din imprumuturi interne si externe (in lei si in valuta) contractate pe termen scurt, mediu si lung, precum si obligatiile statului catre trezoreria proprie, pentru sumele avansate temporar in scopul acoperirii deficitului bugetar.

Ce este datoria publica

datoria publicaImprumuturile pot fi contractate de stat, prin Ministerul Finantelor, in nume propriu sau garantate de acesta. Datoria publica se exprima in moneda nationala sau in valuta, in functie de locul unde se contracteaza si de conditiile imprumutului.

In scopul evaluarii datoriei publice a României, obligatiile exprimate in alta moneda decât cea nationala se calculeaza in moneda nationala, utilizându-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României.

Datoria publica externa constituie, de asemenea, o parte integranta a datoriei publice totale si se defineste prin creditele externe contractate si angajate de catre stat, in nume propriu, sau de catre autoritatile administratiei publice locale, precum si prin creditele externe contractate si angajate de catre alti subiecti autonomi, cu garantia expresa a statului.

De asemenea, datoria publica totala a unei tari se poate exprima in valori absolute (pentru a cunoaste sarcina la care este supusa economia tarii respective fata de creditori), in valori relative, ca procent din P.I.B. (pentru a permite comparatia in timp si intre tari) si ca marime medie pe locuitor (pentru a permite comparatii si analize in timp si spatiu).

Datoria publica consolidata cuprinde totalitatea datoriilor rezultate din imprumuturile de stat contractate pe termen mediu si lung, precum si a celor rezultate din prelungirea termenelor de rambursare a imprumuturilor pe termen scurt, pe perioade de timp mediu si lung.

Formele datoriei statului

Datoria publica totala se calculeaza si se gestioneaza separat pe cele doua forme ale sale, respectiv datoria publica interna si datoria publica externa. Datoria publica interna constituie o parte integranta a datoriei publice totale si evidentiaza imprumuturile de stat de pe piata financiara interna, de la persoane fizice si/sau juridice, in moneda nationala sau in valute straine, precum si imprumuturile angajate de terti, cu garantia statului, nerambursate la un moment dat.

Gradul de exigibilitate a datoriei publice se exprima cu ajutorul datoriei flotante si a datoriei consolidate. Datoria publica flotanta reprezinta datoria publica pe termen scurt si cuprinde imprumuturile contractate, pe perioade de pâna la un an, in scopul acoperirii golurilor de casa generate de neconcordanta, in timp, a veniturilor cu cheltuielile bugetare.

In prezent, in afara celor doua forme ale datoriei publice (flotanta si consolidata), se vorbeste si despre datoria publica la vedere, care include atât depozitele constituite la Trezoreria publica, de catre diversi subiecti autonomi, cât si alte sume banesti colectate de aceasta prin circuitul sau propriu.

Distinctia dintre datoria publica flotanta si cea consolidata este importanta si pentru aprecierea efortului financiar pe care statul este nevoit sa-l faca, in mod curent, pentru rambursarea datoriei scadente si pentru plata dobânzilor aferente in cursul unui an. Astfel cu cât ponderea datoriei publice flotante in totalul datoriei publice este mai mare, cu atât nevoia curenta de resurse financiare menite sa acopere serviciul datoriei publice* este mai presanta, si invers.

Structura datoriilor publice in Romania

O mare parte din datoria publica la inceputul anului 2019, este contractata pe termen mediu si lung. Din aceasta datorie totala, titlurile de stat reprezinta aproape 85%. Reamintim ca din punctul de vedere al banilor pe care statul ii imprumuta, sub un an este termen scurt, de la 1 la 5 ani este termen mediu, si ce este peste 5 ani – termen lung. Daca tot am amintit acest subiect, suntem sigur ca v-ar interesa sa cititi ceva util legat de un credit pe 10 ani fara ipoteca.

In functie de valuta contractului de imprumut, cca 50% este datorie in lei, cca 40% avem credite in euro si putin peste 9% sunt imprumuturi in dolari.

Din totalul datoriei guvernului, datoriile administratiei publice centrale este de 98%, restul fiind contractate la nivelul administratiilor locale.

Acest articol a fost citit de 1 vizitatori.


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551