Partea 8 din 9 - O linie de credit IMM fara garantii

Finantarea activitatii curente a firmei

Cea mai uzitata metoda de finantare a activitatii curente a unei societati comerciale este o linie de credit IMM fara garantii. Am trecut in articolele anterioare in revista modalitatile concrete prin care o societate solicita un credit. Desi in linii mari pot exista diferente intre continutul dosarului in functie de finantator si de tipul de credit, aceste diferente sunt rareori semnificative.

Nota: acest articol reprezinta partea a 8-a din seria creditelor pentru persoane juridice, firme si PFA. Articolul anterior este Procedura obtinere credite IMM fara garantii.

Verificarile cererii de credit la banca

Va ganditi poate ca este treaba bancii ce si cum verifica. Bineinteles ca este adevarat, dar dupa cum ati vazut mai sus, procesul de solicitare si obtinere a unui credit este lung si anevoios. Foarte multi manageri de IMM ar putea sa economiseasca resurse valoroase de timp si energie daca ar face o analiza preliminara proprie, pentru a cunoaste dinainte sansele de reusita la o cerere de aprobare linie de credit IMM, mai ales dintre cele fara garantii.

Si inapoi la concret. In vederea acordarii creditului solicitat, banca primeste de la agentul economic si verifica:

 1. cererea de credite semnata de persoanele autorizate, la care se anexeaza:
  • fisa generala a societatii;
  • contractul de societate;
  • statutul de functionare;
 2. bilantul contabil, contul de profit si pierdere, raportul de gestiune incheiate pentru ultimul an, rezultatele financiare, situatia patrimoniului si balanta de verificare;
 3. bugetul agentului economic;
 4. fluxul de lichiditati prognozat al solicitantului;
 5. situatia stocurilor si cheltuielilor pentru care se solicita credite;
 6. contractele de vanzare a produselor ce constituie obiectul creditului;
 7. graficul de rambursare a creditului si de plata a dobanzilor;
 8. lista garantiilor propuse bancii pentru garantarea creditelor;
 9. planul de afaceri;
 10. alte documente solicitate de banca.

O linie de credit IMM fara garantiiToate aceste documente sunt folosite de catre banca pentru a verifica atat aspectele juridice, cat si cele economice necesare.

Din punct de vedere juridic, se verifica daca societatea exista, daca este reprezentata legal de catre cei care fac cererea de credit, si daca nu exista datorii sau alte obligatii care sa impiedice respectarea ulterioara a contractului.

Pop question. Care este durata cea mai mare pentru o linie de credit IMM fara garantii? Se poate compara cu un credit nebancar prin telefon?

Daca ati fost atenti pana acum, ati retinut cele trei tipuri – termen scurt, mediu si lung. Dar pe scurt, daca trebuie, va reamintim: nu exista linie credit IMM fara garantii pe perioade atat de lungi.

Daca totusi aveti nevoie de ceva atat de lung.. aveti lunk mai sus, doar ca este pentru persoane fizice. Sunteti si persoana fizica, nu?

Analiza economica a cererii de credit

La nivel economic, se verifica daca respectiva societate are capacitatea de a-si achita datoriile. In general, aceasta analiza economica trebuie sa se finalizeze cu un set de indicatori:

 1. Lichiditatea
 2. Solvabilitatea
 3. Gradul de indatorare
 4. Rentabilitatea
 5. Viteza de rotatie a activelor circulante

Fiecare dintre acesti indicatori, pentru ca cererea de credit sa aiba sansa aprobarii, trebuie sa aiba valori acceptabile. Care sunt acestea, si cum se calculeaza? Le luam pe rand:

Lichiditatea

Este capacitatea pe care o are un agent economic de a-si indeplini la termen cu resursele banesti de care dispune, obligatiile de plata. Lichiditatea reflecta raportul supraunitar dintre mijloacele de plata si datoriile exigibile. De asemenea, prin lichiditate se intelege capacitatea unei unitati economice de a transforma imediat sau intr-un anumit timp mijloacele materiale sau creantele de care dispune in mijloace lichide de plata, respectiv in moneda scripturala sau in numerar.

Solvabilitatea

Este capacitatea unui debitor care dispune de suficiente bunuri in patrimoniul sau pentru a fi in masura sa-si indeplineasca obligatiile la scadenta. Solvabilitatea se stabileste pe baza informatiei cu privire la situatia debitorului ale carui bunuri au o valoare mai mare sau cel putin egala cu obligatiile de acoperit, precum si posibilitatile efective ale unui agent economic de a acoperii cu promptitudine obligatiile curente cu disponibilitatile din cont si cu incasarile curente.

Gradul de indatorare

Este un indicator care exprima raportul dintre datoriile agentului economic si capitalurile proprii ale acestuia. Gradul de indatorare este de doua feluri si anume: gradul de indatorare generala si gradul de indatorare financiara.

Rentabilitatea

Este un indicator sintetic calitativ important care exprima capacitatea unei unitati economice de a obtine profit. Rentabilitatea este apreciata ca fiind posibilitatea si capacitatea intreprinderii de a fructifica intr-un termen cat mai scurt capitalul avansat si de a realiza un profit cat mai mare. Proprietatea privata asupra mijloacelor de productie si tendinta de imbogatire constituie principalul stimulent al extinderii productiei. lupta acerba pentru obtinerea unui profit ridicat este insotita de o concurenta nestavilita.

Intreprinderile care in aceasta lupta nu realizeaza o anumita rata de rentabilitate (raportul dintre profit si cheltuielile de productie) isi inceteaza activitatea si sunt absorbite de catre intreprinderile puternice. Iar daca decid la un moment dat sa apeleze la o linie de credit IMM, probabil ca nu vor face decat sa se adanceasca in probleme. Rentabilitatea inregistreaza mari oscilatii, mai ales in timpul crizelor economice.

Rentabilitatea este o forma de exprimare a eficientei activitatii si presupune obtinerea, in urma realizarii productiei, a unor venituri mai mari decat cheltuielile efectuate; ea constituie punctul optim de intersectie a tuturor celorlalti indicatori calitativi. Rentabilitatea este o categorie economica deosebit de importanta, menita sa reflecte cu exactitate eforturile depuse de intreprinderi pentru cresterea productivitatii muncii si reducerea costurilor de productie si a cheltuielilor de circulatie.

Viteza de rotatie a activelor circulante

Este un indicator calitativ, calculat pe total sau pe elemente de active circulante, care caracterizeaza gradul de eficienta al utilizarii lor. Acest indicator reflecta toate schimbarile produse in activitatea economica si financiara a agentului economic; arata rapiditatea (timpul) in care acestea trec continuu, succesiv – de un anumit numar de ori – prin stadiile de aprovizionare, productie si desfacere.

Cu cat trecerea activelor circulante prin cele trei stadii se efectueaza mai repede, cu atat normativul lor poate fi mai mic, deoarece cu atat mai putine active sunt necesare pentru realizarea acelorasi sarcini de productie si desfacere sau a unor sarcini sporite.

Bibliografie si lectura suplimentara: Biblioteca Regie.

Acest articol a fost citit de 39 vizitatori.


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551