Functiile creditului pentru organizatii 1

Functiile creditului pentru organizatii

Desi subiectul obtinerii si utilizarii unui imprumut firma este vast, il vom aborda pe scurt, privit din doua perspective mari. La baza acestor asertiuni stau insa in comun principiile de baza ale economiei de piata intr-un stat de drept.

Nota: acest articol reprezinta partea a 4-a din seria creditelor pentru persoane juridice, firme si PFA. Articolul anterior este Regulile unui imprumut pe firma.

Perspectiva macroeconomica

De organizarea sistemului de credit depind foarte multe aspecte ale bunei functionari a unei economice nationale, privite in intreg: in ansamblu, la nivel sectorial si pe plan personal.

In perspectiva macroeconomica, privind dinspre stat si institutiile importante de reglementare si control, inclusiv banca centrala, creditul indeplineste cinci mari functii:

  • mijloceste redistribuirea capitalurilor intre diferite ramuri de productie, inlesnind egalizarea ratei profitului;
  • contribuie la economisirea cheltuielilor de circulatie;
  • constituie un instrument de intensificare a concentrarii si centralizarii capitalului;
  • exercita o influenta pozitiva asupra volumului productiei si circulatiei marfurilor;
  • este un instrument de control al imprumuturilor acordate agentilor economici si persoanelor fizice.

Stim ca perspectiva macroeconomica ne intereseaza mai putin din postura noastra de intreprinzatori, de aceea nu am insistat pe acest subiect.

La ce foloseste un imprumut firmaSi daca tot am divagat putin, atingem si un alt dubiect “paralel”, dar cu adevarat sensibil. Nu ar fi deloc o noutate, patroni care cauta un imprumut prin firma pentru a-si rezolva problemele de ordin personal. De ce nu va ganditi mai bine la o refinantare credit nevoi personale pe 10 ani?

Perspectiva clientului final

Exageram putin acest subtitlu, perspectiva nu este chiar direct a clientului final, ci mai mult a bancilor in privinta satisfacerii cat mai bune a nevoilor acestuia.

Din aceasta directie, gasim opt mari functii pe care creditul le indeplineste:

Economie in utilizarea banilor

Sistemul de credit economiseste utilizarea banilor metalici si a biletelor de hartie.

Instrumentele de credit precum bilete la ordin, cambii, cecuri sau carti de credit sunt utilizate in societatea moderna ca inlocuitori de bani. Astfel, s-au redus considerabil costurile emiterii de monede metalice si bilete de hartie, precum si cele logistice legate de transport, depozitare, paza etc. De asemenea, s-au redus la minimum sau eliminat riscurile si inconvenientele implicate in tranzactiile cu numerar.

Schimburi mai usoare

Instrumentele de credit reduc la minimum tranzactiile cu numerar si, prin urmare, faciliteaza extinderea sferei de schimb si transmiterea fondurilor. Ele permit transferarea resurselor financiare in locuri unde se poate folosi mai eficient din punct de vedere economic.

Ajutor pentru productie

Sistemul de credit faciliteaza productia la scara larga. Mai important, stimuleaza si finanteaza productia in asteptarea cererii, nu ca raspuns la aceasta. In prezent, producatorii obtin foarte des credit de la banci pentru a incepe si extinde operatiunile. Chiar si fermierii si micii artizani depind de creditul bancar pentru productie. La fel, comerciantii cu ridicata si cu amanuntul isi desfasoara tranzactiile cu credit bancar.

Se spune corect ca sistemul de credit netezeste procesele de productie si mentine rotile de productie in miscare constanta. Exista un flux constant de marfuri de la angrosist la vanzator cu amanuntul si de la acesta din urma la consumator, totul cu ajutorul creditului.

Promovarea comertului prin imprumut firma

Cambiile au crescut marimea comertului intern si extern, intrucat platile comerciale pot fi acum facute fara transferul de fonduri sau aur. Creditul comercial permite cumparatorilor sa efectueze plati pentru valoarea primita, la ore convenabile.

Flexibilitate financiara pentru industrie

Industriile obtin credit pe termen scurt de la bancile comerciale si creditele pe termen lung de la bancile de dezvoltare. Acest lucru le permite nu numai sa respecte cu strictete normele de siguranta si securitate financiara, ci mai ales sa mentina continuitatea in activitatile lor.

Avantaje pentru consumatori

Creditul bancar acordat consumatorilor le permite sa cumpere bunuri de consum durabile, in special bunuri de uz casnic, in rate.

In mod paradoxal, creditul ii ajuta sa economiseasca mai bine – atunci cand o fac. Cum? Sistemul de credit permite bancilor sa creeze o cantitate mare de credite dintr-o cantitate mica de depozite. Aceasta a dus la extinderea vasta a depozitelor bancare.

Credit pentru activitati sociale si guvernamentale

Creditul acordat guvernului, autoritatilor locale si institutii,or sociale ii ajuta sa indeplineasca atat necesitatile temporare, cat si cerintele de crestere.

Stabilitatea economica

Daca situatia fiecarui imprumut firma este reglementata in mod corespunzator, acesta are tendinta de a stabiliza comertul si de a reduce fluctuatiile preturilor.

Cum se intampla asa ceva? O data, prin influenta bancii centrale, care are un instrument important la dispozitie: dobanda de referinta. Dar mai rapid si mai important poate fi chiar efectul bancilor, care isi modeleaza “preturile” adesea in functie de situatia economica.

Cu riscul de a ne atrage antipatii, vom evita sa demonizam bancile. Cu siguranta acestea nu sunt nici sfinti, nici agentii de binefacere, dar ceva este clar: banca doreste un singur lucru, sa isi primeasca banii inapoi, cu dobanda, luna de luna, pana la finalul contractului.

Bibliografie si lectura suplimentara: Universitatea Spiru Haret.

Acest articol a fost citit de 25 vizitatori.


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551