Partea 3 din 9 - Regulile unui imprumut pe firma

Natura economica si rolul creditului bancar

Solicitarea si obtinerea de credite societati comerciale prespune increderea pe care o persoana, numita creditor, o acorda altei persoane, numita debitor, careia ii da, in prezent, bani sau alte valori sub forma de imprumut. Sumele de bani vor fi restituite la o data determinata, numita scadenta, impreuna cu o anumita dobanda, ce reprezinta pretul capitalului imprumutat.

Nota: acest articol reprezinta partea a 2-a din seria creditelor pentru persoane juridice, firme si PFA. Articolul anterior este : Cum obtii un credit firma?

La ce foloseste un credit societatii comerciale?

Prin intermediul creditului se mobilizeaza capitalul temporar disponibil din economie (de la agentii economici si populatie) de catre banci si, impreuna cu resursele bancare proprii, se acorda sub forma de imprumut diferitelor persoane juridice, precum si populatiei.

Notiunea de credit este de origine latina si provine de la “creditum-credere”, care inseamna creditare, a crede, a avea incredere. Creditul presupune existenta increderii.

Orice credite societati comerciale se acorda de catre banci si alte entitati financiare care detin capital in acest sens. Creditul bancar procura resurse financiare diferitelor sectoare de activitate economica.

Introducere - credite societati comercialePauza. Ce daca acest material este destinat societatilor comerciale? Firmele sunt detinute de catre oameni, iar oamenii se pot ajuta si cu informatii gen credit nevoi personale cu ipoteca pe 10 ani.

Creditul bancar se acorda din capitalul inactiv, nefolosit, precum si din capitalul banesc temporar disponibil ce se afla in cautare de plasament. Creditul bancar constituie unul din obiectivele principale ale activitatii bancare.

Acordarea de credite, ca si primirea lor, formeaza fundamentul activitatii bancilor. In calitatea lor de intermediare – facand abstractie de capitalul lor propriu – bancile se imprumuta pentru a da apoi cu imprumut. In activitatea lor, bancile folosesc capitalul disponibil din conturile clientilor – pastrat ca resursa in banca – din care acorda imprumuturi altori clienti ai lor.

Majoritatea acestor credite societati comerciale se acorda, de regula, pe termen scurt si are in vedere si riscul insolvabilitatii imprumutantului.

Creditul bancar exprima relatii banesti care se stabilesc intre banci, pe de o parte, si agentii economici si populatie, pe de alta parte, respectiv acea parte a relatiilor banesti prin mijlocirea carora, cu ajutorul institutiilor de credit, se mobilizeaza resursele banesti temporar disponibile apartinand diferitelor unitati, economiile banesti ale populatiei.

Cand este cazul, se foloseste si emisiunea monetara, creând disponibilitati pe care le acorda, pe un timp determinat, cu titlu rambursabil, altor unitati, carora resursele banesti proprii – in perioada respectiva – nu le sunt suficiente pentru indeplinirea programelor de productie.

Emisiunile pot fi folosite in anumite situatii si pentru persoane fizice, pentru constructii de locuinte si pentru alte destinatii productive, cu plata unei dobanzi si in conditiile exercitarii contului bancar.

Cu toata aceasta teorie clasica, nu ca nu ar mai fi corecta, riscam insa sa ne scape din vedere multe lucruri. In ultima perioada, creditul dobandeste un continut nou, determinat de relatiile social-economice pe care le exprima, de rolul pe care il exercita.

Ce fac bancile?

Creditul bancar reprezinta forma de atragere si de folosire a resurselor banesti temporar disponibile ce se formeaza in economia nationala. Sursele de formare a fondurilor de creditare sunt disponibilitatile din economia nationala. Sursele de formare a fondurilor de creditare sunt: disponibilitatile banesti temporare ale unitatilor cu capital de stat, cooperatiste si private, fondurile de amortizare, disponibilitatile curente si excedentele bugetare ale anilor precedenti, fondurile asigurarilor de persoane, de bunuri si de raspundere civila, economiile banesti ale populatiei depuse la C. E. C. , fondurile proprii ale bancilor si emisiunea de moneda.

Creditul bancar face posibila mobilizarea resurselor banesti temporar disponibile din economie si de la populatie si acordarea acestor resurse banesti altor unitati economice si grupe de populatie, pe un timp determinat, in vederea folosirii lor in scopuri productive; el constituie o sursa importanta, elastica si operativa de formare a activelor circulante si chiar a mijloacelor fixe necesare unitatilor economice pentru desfasurarea normala a procesului de productie si de circulatie a marfurilor.

Creditul bancar participa la cresterea in ritm sustinut a economiei nationale, la afirmarea cu putere a revolutiei tehnico-stiintifice, la imbunatatirea calitatii intregii activitati economice. De asemenea, contribuie la accelerarea circuitului mijloacelor banesti si materiale din economie, la gospodarirea rationala a mijloacelor proprii si imprumutate, la cresterea productivitatii muncii, la reducerea costurilor de productie si a cheltuielilor de circulatie.

Functia sociala a creditarii

Avand o destinatie precisa si fiind un mijloc de control, aceste credite societati comerciale contribuie la imbunatatirea activitatii economico-financiare a unitatilor economice, la intarirea continua a gestiunii economico-financiare, la extinderea autofinantarii. In acelasi timp, el contribuie la reglementarea si la accelerarea circulatiei banesti cu si fara numerar, la pastrarea unui raport just intre cantitatea de marfuri existenta pe piata si masa monetara aflata in circulatie, la mentinerea si cresterea puterii de cumparare a leului.

In domeniul relatiilor de credit, in afara creditului bancar se foloseste si creditul comercial, care se acorda, cumparatorului de catre furnizor, sub forma de vanzari de maruri, executari de lucrari si prestari servicii, cu plata la o data ulterioara. Creditul comercial se acorda reciproc intre agenti economici activi (industriasi, comercianti) pentru realizarea marfurilor. De regula, creditul comercial se acorda pe termen scurt in schimbul unor titluri de credit (cambie, bilet la ordin, cec).

Pe aceasta cale, creditul comercial inlesneste si accelereaza circulatia capitalului industrial. Titlurile de credit reprezinta documentele negociabile, care confera proprietarului lor dreptul de a primi sau transmite o suma de bani, la un anumit termen sau la vedere. Titlul de credit indeplineste rolul de instrument de credit cand plata se amana la o data ulterioara celei initiale, caz in care, pentru suma respectiva, se incaseaza o dobanda convenita.

Creditul bancar stimuleaza si obligatia agentilor economici sa-si utilizeze in mod eficient capitalul, sa ia toate masurile pentru accelerarea vitezei de rotatie a activelor circulante si sa apeleze intr-o masura cat mai redusa posibila la credite bancare, deoarece acestea sunt purtatoare de dobanda, le maresc costurile de productie si le diminueaza in mod corespunzator profitului.

Creditul bancar si cel comercial se caracterizeaza prin flexibilitate si operativitate, fapt ce asigura agentilor economici posibilitatea de a folosi capitalul altora pentru a-si acoperi nevoile temporare de resurse, cand capitalul propriu nu le este suficient pentru satisfacerea cerintelor.

Bibliografie si lectura suplimentara: Biblioteca “Rasfoiesc”.

Acest articol a fost citit de 32 vizitatori.


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551