Primul imprumut bancar

Cum arata situatia ta in Biroul de Credit daca esti la primul imprumut bancar? Ce importanta are un credit scor zero?

Aproape toata lumea care se refera vreodata la Biroul de Credit, se refera la situatia restantierilor. Pe de o parte, cum ca restantierii nu mai au vreo sansa la banci, pe de alta partem cat de usor e sa faci rost de un credit nebancar pentru restantieri. Nu ca ar fi o chestie minunata nici ala. la cat costa. Dar sa revenim. Doar asta se vede in situatiile din Biroul de Credit? Ei bine, veti vedea ca nu.

In Biroul de credit apare tot ce ati facut in ultimii 4 ani, din punct de vedere financiar – credite. Daca pentru cei cu probleme acolo, o verificare este cel mai rau lucru la care se pot astepta, pentru cei seriosi sau macar norocosi, care si-au platit mereu ratele la timp, intregi, verificarea este cel mai bun lucru. Acolo se va vedea cat de serios platnic este un om, si asta ii va da un scor mult mai bun la banca unde cere un nou imprumut. Dar ce faci daca esti la primul imprumut bancar?

Care e scorul la primul imprumut bancar?

Scorul este zero. Nu e rau, inseamna ca nu exista probleme, dar nici minunat nu este, pentru ca nu se stie care e de fapt obiceiul de plata a datoriilor. Candva se mai cerea si o factura de utilitati. Spuneau IFN-urile si chiar bancile ca le trebuie ca sa verifice adresa. Nu chiar, mai verificau si daca e totul platit la zi.

primul imprumut bancarDeci ce faci ca sa ti se aprobe usor cererea la primul imprumut bancar? O iei usurel. Nu ceri mult, nu ceri pe perioada mare de timp. Si ai grija sa platesti totul cum trebuie, la timp, fara sa mai uiti cativa lei la o rata macar. Te asiguri ca atunci cand o sa ai nevoie de ceva mais serios, cine se va uita in situatia personala din Biroul de credit va vedea un tabel impecabil: sold zero la fiecare scadenta.

De ce conteaza atat de tare acest scor? Nici macar nu se stie clar despre ce scor de credit este vorba. Dar fiecare institutie de credit da un fel de note pe fiecare cerere. Tine seama de raportul intre veniturile personale si datoriile la acel moment, de situatia personala si familiala, de stabilitatea locului de munca (sau a sursei de venit). De asemenea, se tine seama si de istoricul de creditare.

Din toate aceste analize, se ajunge fie la respingerea cerereii, fie la aprobarea cu conditii. Conditiile ar fi: se aproba o suma mai mica decat cea solicitata. Sau se aproba suma, dar cu o perioada de rambursare mai scurta. Sau ambele.

De exemplu, este foarte greu de crezut ca la primul imprumut bancar veti putea obtine un grad de indatorare mai mare de 25-30%, chiar daca limitele maxime legale sunt mai mari de atat.

Cum iti cresti usor scorul de credit?

Am spus deja mai sus: luand credite. Puteti de exemplu face economii pentru un tv nou, sau puteti face un credit de nevoi personale simplu si pentru o suma nu prea mare. La sume ici si perioada de rambursare scurta, totalul dobanzilor nu este prea mare, si va fi usor de suportat. Oricum, mai usor decat efortul de a pune bani deoparte. Si asa, facand usor primul imprumut bancar, la al doilea – care se presupune ca ar fi unul mai serios, veti avea deja un istoric de plata.

Cu iti poti afla scorul de credit?

Nu poti. La noi nu e deocamdata ca la americani, sa iti poti afla scorul. Dar cu siguranta la fiecare cerere de credit, ti se calculeaza un scor, o nota. Aceasta difera de la banca la banca, de la banca la IFN, si de la IFN la IFN.

Tot ce ai de facut este sa gandesti mereu in avans, sa fii serios si sa iti vezi de treaba, si sa eviti sa faci greseli.

Acest articol a fost citit de 103 vizitatori.


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551